logotype help at hand

Invigning av 6 nya brunnar på Buyiga island – vatten till en hel ö!

invigning av 6 nya brunnar
Vi har besökt ön under ett antal tillfällen för att se vilket behov av vatten som föreligger. Planen var att bygga 5 vattenbrunnar på Buyiga Island under vintern 2020 och våren 2021 tillsammans med Rotary samt företag från Skånska näringslivet. Vi är mycket glada och stolta över att berätta att projektet är lyckat genomfört. Vilket till slut resulterade i 6 brunnar och rent vatten till öns alla invånare!

Att ta sig till Buyiga island är ingen enkel match. Den enda vägen är med kanot genom vatten och träskmarker. Help at hand lastade kanoterna fulla och begav sig tillsammans med Rotary för invigning!

  

Det bor uppskattningsvis 19 000 människor på ön och fram tills nu har det endast funnits två brunnar på hela ön. Varav den ena varit trasig och den andra privat och kostat 1,25 SEK per 10 liter, vilket de allra flesta inte har råd med.

Help at hand har med de nya brunnarna valt att göra samma upplägg som i Karamoja där alla i byn istället bidrar till en s.k. vattenkommitté med 2,50 – 5 SEK per familj och månad. Detta för att kunna underhålla och renovera brunnarna. Ett krav från oss har dessutom varit att minst hälften av kommittén ska bestå av kvinnor.

Glädjen över de nya brunnarna har varit enorm! Tidigare har man fått sitt vatten från vattenpölar och kanalen. Vattenpölar där boskap gör sina behov… Vattenytan har en bensinhinna och bubblar av alla bakterier som frodas. Detta vatten har man druckit likväl som lagat mat och tvättat sig i. Under torrperioden har istället vattnet använts från träsket runt ön där också toaletter och avfall töms.

Vi har under 2020-2021 besökt ön under ett antal tillfällen för att se vilket behov av vatten som föreligger. Planen var att bygga 5 vattenbrunnar på Buyiga Island under vintern 2020 och våren 2021 tillsammans med Rotary samt företag från Skånska näringslivet. Vi är mycket glada och stolta över att berätta att projektet är lyckat genomfört. Vilket till slut resulterade i 6 nya vattenbrunnar och rent vatten till öns alla invånare!

Resan fortsätter… Nästa steg är att följa upp de 6 brunnar som byggts under våren.

Det finns ett fortsatt behov av rena vattendunkar att transportera hem vattnet i. För vad gör väl rent vatten om man häller det i en infekterad container? Swisha ditt bidrag till 900 6776.