Pågående projekt
Buyiga Island - en ö i Uganda utan vatten
Buyiga Island är belägen c:a 15 mil väster om Kampala och ligger mitt ute i en träskmark. Enda vägen dit från land är en kanal genom diverse växtlighet. När det är regnperiod stakas hemmagjorda träkanoter fram med 5 meter långa trästavar, medan de under torrperioden knuffas fram av en eller flera personer. All transport till och från Buyiga sker på det här sättet.
Buyiga Island är bebodd av c:a 19 000 personer (senaste siffran) men man vet nog inte riktigt. Det finns uppgifter om allt från 11 000 till 40 000. Människorna lever isolerat och har dålig kontakt med fastlandet vilket gör att kunskapen om marknadspriser för grönsakerna som de odlar på ön är obefintlig. Fattigdomen är stor och kunskapen om omvärlden är låg.
På ön som är ungefär 6 km lång, finns två vattenpumpar. Den ena i väst och den andra i öst. Den västra är gammal och trasig och den östra är privat och kostar SEK 1,25 för 10 liter, vilket gör att de flesta inte har råd att köpa vatten från den. De går till närbelägna vattendrag (vattenpölar) samt kanalen och hämtar vatten. Det är samma vattenpölar som kreaturen står vid och gör sina behov, samt att man tvättar sina motorcyklar där. Vattenytan har en bensinhinna och bubblar av alla bakterier som frodas är. Det är detta vatten som man dricker, lagar mat med samt tvättar sig i. Under torrperioden finns inte ens vattenpölarna att tillgå. Då används istället vattnet från träsket runt ön där också toaletter och avfall töms.
Utbildningsnivån är låg och 70% av flickorna i 16-års åldern har minst ett barn. Man har också ett sjukhus på ön, vilket har ungefär 6 000 patienter om året, mest förlossningar då det varken finns läkare eller mediciner att tillgå. De flesta har maginfektioner pga. vattenbristen eller det vatten man får i sig, men många dör också av malaria, kolera, tyfus och parasitsjukdomar.
Vi har besökt ön under ett antal tillfällen för att se vilket behov av vatten som föreligger. Planen var att bygga 5 vattenbrunnar på Buyiga Island under vintern 2020 och våren 2021 tillsammans med Rotary samt företag från Skånska näringslivet. Vi är mycket glada och stolta över att berätta att projektet är lyckat genomfört. Vilket till slut resulterade i 6 brunnar och rent vatten till de 19 000 människor som bor på ön.
Resan fortsätter… Nästa steg är att följa upp och betala för de 6 brunnar som byggts under våren. Det finns ett fortsatt behov av rena vattendunkar att transportera hem vattnet i. Swisha ditt bidrag till 123 900 6776.
🕷️ FIGHTING SCABIES 🕷️
Livet i Karamoja är stentufft och olikt allt annat i Uganda. Nu är det torrperiod, fälten är gula och floderna snustorra. Brunnarna som vi öppnade tidigare i år är de enda vattenkällorna i området. Tillsammans med de stängda skolorna ger vattenbristen generellt sett en mycket sämre hygien.
Man räknar med att 30.000 barn här är drabbade av skabb och tillsammans med er har vi startat kampen mot skabb. Världen, regeringen och sjukvården har fastnat i Corona-hysterin och alla resurser går åt det hållet, även om de som har drabbats av Malaria, Kolera och Skabb är tusen gånger fler.
Under de senaste veckorna har vi tillsammans med Asha och Daiya Kids behandlat mer än 2500 familjer mot skabb, vilket motsvarar ca 15000 barn. Glädjen är obeskrivlig hos mammorna och barnen när de får hjälpen som de desperat behöver.
Arbetet fortsätter….
Rent vatten till alla!
Kolera, Tyfus och Skabb har drabbat Karamoja i nordöstra Uganda. Bristen på vatten är prekär. Help at Hand har under året öppnat upp sex vattenbrunnar för familjerna i Iriiri, vilket har givit över 12 000 barn rent vatten. De gamla kärlen som de har är smutsigare på insidan än på utsidan så vi har under sommaren och hösten 2020, delat ut nya vattendunkar till över 1 000 familjer och arbetet fortgår.
Filippinerna - Smokey Mountain
I slumområdet vid Smokey Mountain i Tondo är behovet av hjälp stort, och Help at Hand har flera projekt på gång. Vi samarbetar med ERDA Foundation på soptippen i Manilla med ett projekt där vi stöttar ungdomar ekonomiskt med utbildning på gymnasiet och College (Universitet).
Vi stödjer även ungdomar i Navotas på samma sätt med utbildning på College (Universitet) och i Baseco har vi 25 grundskolebarn som vi stödjer med bekostad skolgång.
Barnen på Smokey Mountain lever till största delen på sopor, både med att sortera och sälja dem, men också att inta som basföda. Då inkomsterna trots 10-16 timmars arbetsdag är mycket ringa, i genomsnitt SEK 1,50/dag och tillgången på rent vatten samt hygienartiklar är i stort sett obefintlig, ruttnar tänderna ofta i mycket tidig ålder.
Tillsammans med ERDA har vi ett pågående tandborstningsprojekt där ca 150 barn kommer varje dag och borstar tänderna och bjuds på varm, lagad lunch.
Ormoc, Leyte
Help at Hand har sedan december 2013 hjälpt över 5 000 barn i de fattiga områdena runt staden Ormoc med skolmaterial. Totalt har vi personligen delat ut runt 10.000 skolväskor.
Leyte
2014-15 finansierade vi byggnationen av en fotbollsplan i staden Tacloban som drabbades hårt under Haiyans framfart. Idag spelar 9 lag på planen som drivs och sköts av den norska organisationen Streetlight. Vår plan är att bygga en ny fotbollsplan under våren 2021.